Küresel liderler İsviçre zirvesinde Rusya’ya karşı ortak bir duruş sergilemeye çalışıyor
İsviçre’nin Buergenstock kentinde bir araya gelen dünya liderleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamak ve savaşın insani etkilerini ele almak üzere geniş bir mutabakat sağlamaya çalışıyor. Pazar gününe kadar devam edecek olan zirve, aralarında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da bulunduğu etkili isimleri bir araya getirdi.
Nihai zirve bildirisinin 13 Haziran tarihli taslağında Ukrayna’daki durumdan açıkça “savaş” olarak bahsediliyor ki Moskova bu terime itiraz ediyor ve Ukrayna’nın Zaporizhzhia nükleer santrali ve Azak Denizi limanları üzerindeki kontrolünün yeniden tesis edilmesi talep ediliyor. Taslak bildiride ayrıca Ukrayna’dan yasadışı yollarla sınır dışı edilen tüm çocukların geri gönderilmesinde ısrar ediliyor.
Batılı güçler diğer ülkelerle birlikte zirveyi, başta Ukrayna’nın egemenliğinin savunulması olmak üzere Birleşmiş Milletler Şartı’nın ilkelerini güçlendirmek ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in toprak iddialarına karşı koymak için kullanıyor. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez çatışmada saldırgan ve kurban arasındaki net ayrımı vurgulayarak Putin’i saldırgan, Ukrayna halkını ise kurban olarak tanımladı.
Pazar günü yapılacak görüşmelerde nükleer ve gıda güvenliği gibi kritik konuların yanı sıra savaş esirlerinin ve çatışma sırasında Ukrayna’dan kaçırılan çocukların ülkelerine geri gönderilmesi konusunda uzlaşmaya varılması hedefleniyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 30’dan fazla Ukraynalı çocuğun ailelerine iade edilmesinde Katar’ın başarılı arabuluculuğuna dikkat çekerek Rusya’nın eylemlerine karşı uluslararası baskı ve birleşik bir cepheye duyulan ihtiyacın altını çizdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ise zirveye 90’dan fazla ülkenin katılımıyla ortaya konan yoğun uluslararası desteği övdü. Etkinliğin İsviçreli ve Ukraynalı organizatörleri, Suudi Arabistan’ın güçlü bir aday olduğu bir sonraki konferans için ev sahibi ülkeyi Pazar günü açıklamayı hedefliyor. Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud barış sürecine yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade ederken, uygulanabilir bir çözüme ulaşmanın “zor bir uzlaşma” gerektireceği konusunda uyarıda bulundu.
Zirvenin Rusya’nın işgaline karşı ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekleyen ortak bir mesaj verme konusundaki başarısı belirsizliğini koruyor. Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, barış sürecinde uluslararası diyalog ve sabrın önemini vurgulayarak beklentilerin yönetilmesi çağrısında bulundu.
Zirve devam ederken uluslararası toplum, Rusya’nın eylemlerinin güçlü bir şekilde kınanması ile mümkün olan en geniş desteği toplayacak bir dilin dengelenmesini amaçlayan nihai ortak bildiriyi bekliyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.